top of page

Demolice a sousedé

Větší demoliční práce nejsou jednoduchou záležitostí. Samozřejmě potřebujete spolehlivou firmu, které zařídí samotnou demolici. Navíc vás ale čeká také trochu papírování. O všem si povíme na našem blogu. Začneme s tím, jak je to s demolicí a vašimi sousedy. Potřebujete k demolici souhlas sousedů? Nebo dokonce víte, že máte souseda „kamaráda“, který se jistě bude chtít do vaší práce vložit? Tady jsou odpovědi.



Nejjasnější situace je v případě, že váš dům naléhá nebo má společnou zeď se sousedovým. V tomto případě nejde jen o povolení k demolici, ale bourání by mělo předcházet i posouzení statika, zda nedojde k jakémukoli poškození sousedova domu. Součástí by měl být také dokument stávajícího stavu a posouzení dopadů po demolici. Soused bude pravděpodobně také požadovat smlouvu o opravě případných škod, které demolicí vzniknou.


Souhlas sousedů s demolicí však budete potřebovat i ve většině ostatních případů. Je to i otázka jisté etiky. S demolicí je spojena spousta nepříjemných záležitostí, jako je hluk, prašnost a často je to také otázka bezpečnosti. Proto je dobré mít od sousedů nejenom souhlas, ale také je vyrozumět o přechodném „nepohodlí“, ke kterému pravděpodobně dojde.


Vzniknout může i situace, kdy místo demolice přímo sousedí s obecním pozemkem. V tomto případě budete potřebovat souhlas k demolici vyjádřeny radou vaší obce. S tímto krokem neotálejte a snažte se žádat o souhlas s dostatečným předstihem před plánovaným započetím bouracích prací.


Může se samozřejmě stát, že vám soused kamarád souhlas k demolici nedá. V tu chvíli se samozřejmě nic neděje, jen se vám proces mírně protáhne. Sousedovi je třeba zaslat doporučeně oznámení. Dodejku přiložíte k žádosti na stavební úřad a ten bude rozhodovat, případně se soused vyzve k předložení námitek. Pokud bude mít soused výhrady, tak musí na stavební úřad a ty uvést. Pokud budou neopodstatněné, můžete se vrhnout do demolice. Pokud naopak opodstatněné budou, je třeba sjednat nápravu z vaší strany. Pozor také na to, že soused bude mít jistě možnost odvolání.

bottom of page