top of page

Kdy na výkopové práce

Výkopové práce je možné provádět po celý rok. Situace je však logicky mírně obtížnější v zimních měsících, kdy půda promrzá. Pokud chcete provádět výkop v zimě, neměla by teplota za posledních 48 hodin klesnout pod zhruba 5 stupňů celsia. Toto opatření nám zajistí, že zámrzná hloubka země bude vhodná k výkopu. Zůstává však v platnosti, že i tak bude půda výrazně tužší než v ostatních ročních obdobích.

Výkopové práce v zimě

Druhou dobrou radou je, že pokud provedete výkop v chladnějším počasí, je vhodné neotálet s jeho vyplněním. Prostě pokud kopete základy, tak je třeba je co nejrychleji usadit, pokud opravujete poškozenou kanalizaci, tak trubky co nejrychleji vyměnit a výkop zasypat. Důvod je prostý, zemina v nižších teplotách bude dobře držet u sebe, pokud ale teploty stoupnou, výkop se může začít bortit. Tím bude vaše práce přivedena vniveč nebo dokonce poškozeno to, co má být do budoucna zasypáno.


Obecně vzato mají výkopové práce v zimním období spíše nevýhody. Na druhou stranu jsou ale specializované firmy méně vytížené a je možné že na vyřízení zakázky nebudete dlouho čekat. Počítat však musíte s tím, že čas výkopu řídí trochu příroda, je kratší den a podmínky na stavbě budou méně příjemné.

bottom of page